Analiza saptamanala piata crypto (1 - 7 mai 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (1 - 7 mai 2023)
Analiza piata crypto 1 - 7 mai 2023

Am avut parte de inca o saptamana neutra pe piata crypto, si chiar daca volatilitatea a fost prezenta, majoritatea activelor digitale nu au avut miscari directionale semnificative si se regasesc, in mare parte, in jurul valorilor de acum doua saptamani.

Primele zile ale lunii mai au oscilat intre perioade de scaderi si reveniri pe crestere, insa, per-ansamblu, piata nu s-a miscat decisiv, iar volumele au fost relativ reduse, semn ca investitorii nu sunt decisi in privinta directiei pe termen scurt.

Influenta evolutiilor din pietele bursiere a fost mai redusa in aceasta saptamana, iar datele macro-economice anuntate (sedintele de politica monetara ale FED si ECB, somajul in SUA) nu au reusit sa imprime un trend clar in piata crypto.

Astfel, regasim BTC si ETH in zonele importante ale ultimei perioade, si anume 29.000 USD, respectiv 1.900 USD, iar daca excludem frenezia meme-coinului PEPE, care va fi disponibil si in platforma Tradesilvania din aceasta saptamana, activele crypto din top 100 Market Cap au avut mai degraba o evolutie mixta.

Totusi, in piata s-a resimtit un usor trend de corectii, in special pe unele dintre altcoinurile care au crescut semnificativ in primele luni din 2023 (OP, IMX, APT, LIDO).

In urmatoarele zile vor fi anuntate datele privind inflatia in SUA, astfel incat ne putem astepta la perioade cu volatilitate crescuta.

Capitalizarea totala a activelor digitale s-a mentinut in zona de 1.15 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin a trecut printr-o saptamana mixta, cu pretul osciland intre 27.500 si 29.500 USD, pe fondul unui volum redus de tranzactionare, semn al expectativei investitorilor din piata.

Prima zi a lunii mai a adus o corectie importanta pe BTC, si am vazut cel mai important crypto-activ scazand in ziua de Luni de la 29.500 USD, pana in zona de 27.500 USD.  In urmatoarele zile, Bitcoin a inceput o revenire usoara, care a re-adus pretul in zona de 29.500 USD pe final de saptamana.

Analiza grafica ne arata faptul ca BTC nu a reusit sa faca noi maxime saptamanale in ultimele patru saptamani, astfel ca pentru a putea re-intra pe trend upside, avem nevoie ca BTC sa “sparga” in sus linia descendenta, inceputa la mijlocul lunii aprilie.

De asemenea, pe directie descrescatoare, avem o zona de suport in jurul a 27.500 USD, care trebuie sa reziste pentru a mentine trendul pozitiv al inceputului de an.

Este posibil ca o spargere de pret a intervalului 27.500 - 29.500 USD in una dintre directii, sa detemine trendul BTC pe termen scurt-mediu, si, implicit, a intregii piete crypto.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

ETH a variat intre 1.800 - 2.000 USD, intr-o saptamana indecisa in privinta directiei tokenului retelei Ethereum.

Incertitudinea din piata s-a reflectat si in miscarea ETH, care nu a reusit sa stabileasca un trend clar in prima saptamana a lunii Mai.

Analiza grafica ne indica faptul ca linia trendului pozitiv aflata in vigoare de la inceputul lui 2023 a actionat ca si suport, pretul fiind respins in sus, odata ce a fost atins nivelul de 1.750 USD.

O potentiala spargere in jos a acestui indicator, poate inversa directia ETH pe termen scurt, iar o coborare la 1.500 USD nu ar fi exclusa.

Daca sentimentul in piata va reveni pe un ton optimist, ne putem astepta la re-testarea maximelor recente, in jurul zonei de 2.200 USD.

De obicei, dupa astfel de perioade de miscari indecise, cum am vazut in ultimele doua saptamani, este posibil sa urmeze o evolutie mai ampla, care sa determine trendul, cel putin pe termen scurt.

Directia in care aceasta evolutia ar putea avea loc este incerta, tiparul grafic aratand potential pentru ambele variante.

Mai mult, trebuie luate in calcul si miscarile din bursele internationale de actiuni, care, la randul lor, se afla in zone importante, ce pot seta directia pentru urmatoarele luni.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

EGLD a continuat evolutia in intervalul 38-45 USD, zona in care crypto-activul retelei MultiversX  se tranzactioneaza inca de la inceputul lunii martie.

Din punct de vedere fundamental, echipa blockchain-ului dezvoltat la Sibiu aduce constant upgrade-uri ecosistemului MultiversX, pe toate palierele (web3, NFT’s, operabilitate retea etc.), insa, incertitudinea generala din piata face ca evolutia tokenului EGLD sa se alinieze miscarilor de ansamblu din sfera crypto.

Astfel, ultimele saptamani au adus evolutii neutre pentru eGold, si chiar daca dupa fiecare anunt al echipei am vazut reactii pozitive pe miscarea EGLD, in final, directia pietei a fost cea care a cantarit decisiv in stabilirea pretului la care se tranzactioneaza tokenul MultiversX.

Din punct de vedere grafic, trebuie sa avem o “spargere” convinsa a oricarei dintre limitele intervalului 38-45 USD, pentru a putea determina directia pe urmatoarele luni.

O strapungere in jos, ar putea duce EGLD catre minimele ultimelor 12 luni - in zona de 32 USD, pe cand o urcare hotarata peste 45 USD ar crea impulsul necesar pentru re-testarea maximelor recente - de la 55 USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.