Analiza saptamanala piata crypto (6 - 12 martie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (6 - 12 martie 2023)

Tradesilvania iti prezinta in fiecare saptamana o analiza a pietei crypto.

Evolutie piata criptomonede


Am avut parte de o saptamana cu turbulente semnificative in pietele financiare internationale, iar aceste tensiuni s-au transmis si in piata cyrpto unde am vazut continuarea seriilor de scaderi incepute in urma cu doua saptamani.
Datele macro-economice slabe si mentinerea angajamentului bancilor centrale la nivel global de a majora dobanzile de politica monetara pentru a inaspri accesul la creditare si a reduce inflatia, au facut ca sentimentul general in randul investitorilor sa se deterioreze si astfel activele sensibile la risc (actiunile, marfurile, crypto etc.) au experimentat vanzari consistente.
Presiunea de scadere s-a accentuat in ultima parte a saptamanii cand banca americana Silicon Valley Bank (SVB) a intrat in insolventa, dupa ce deponentii si-au retras masiv depozitele de la aceasta institutie financiara.
SVB era una dintre bancile preferate de catre companiile de tip start-up din tehnologie, printre care si entitati din sfera crypto (Circle, Avalanche, Yuga Labs etc.), astfel ca unda de soc produsa de acest faliment s-a resimtit si in piata activelor digitale.
Mai mult de atat, in prima parte a saptamanii, holdingul care detinea banca Silvergate Bank a anuntat incetarea activitatii acesteia si intrarea in lichidare. Acest deznodamant era de asteptat, dupa problemele semnalate la Silvergate in ultima perioada.
In urma acestor evenimente negative, majoritatea crypto-asset-urilor au avut scaderi de peste 10% in saptamana recent incheiata, dintre proiectele de top cele mai afectate fiind SOL (-17%), AVAX (-15%), APE (-17%) sau NEAR (-13%). In acelasi timp, cele mai mari institutii financiare din lume, inclusiv colosii bancari din Europa, au inregistrat scadeeri importante, in unele cazuri scaderi zilnice de peste 5%.

Capitalizarea totala a activelor digitale a coborat sub zona de 950 miliarde USD, cel mai mic nivel din ultimele doua luni.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Bitcoin s-a depreciat cu aproximativ 10% in ultimele 7 zile, de la nivelul de 22.500 USD pretul a coborat pana in zona de 20.000 USD.
Scaderea a venit pe fondul unui cumul de stiri si evenimente negative, iar acesti factori au facut ca pretul sa confirme trendul recent negativ, intr-un pattern descris si in raportul anterior.
Intersectia celor trei indicatori grafici importanti, si anume - 1) media mobila de 200 saptamani (curba de culoare mov) - indicator de trend de termen lung; 2) media mobila de 50 de saptamani (curba de culoare portocalie) - indicator important de trend de termen mediu; si 3) linia de rezistenta (culoarea albastra) ce marcheaza fostul maxim recent, din zona de 25.000 USD - s-a dovedit a fi o zona extrem de puternica in evolutia BTC-ului, pretul nereusind sa treaca in sus la acest nivel, ca mai apoi sa fie respins semnficativ pe directia de unde a venit.

In perioada urmatoare va fi foarte important de vazut ce efecte de contagiune va avea falimentul bancii SVB, existand riscul ca si alte banci de rang doi din SUA sa fie afectate de acest eveniment.
Daca stirile negative vor continua iar starea de tensiune din piete va fi dominanta, este posibil ca trendul de scadere sa duca pretul BTC spre minimele anului, in zona de 16.000 - 17.000 USD.
Intr-un scenariu pozitiv, autoritatile financiare din SUA ar putea interveni pentru a limita efectele acestui faliment bancar si a aduce calmul in randul investitorilor, iar ca rezultat putem vedea un rebound in activele de risc, inclusiv pe BTC.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

ETH a scazut in ultima saptamana sub zona de 1.500 USD, in ton cu evolutia generala a pietei.
Crypto-activul retelei Ethereum isi mentine zona de tranzactionare delimitata de cele doua medii mobile, de 200, respectiv de 50 de saptamani, pretul fluctuand in intervalul 1.400 - 1.750 USD in ultimele 8 saptamani, fara o spargere clara in oricare dintre directii.
Teritoriul neutru in care se misca ETH poate sa denote incertitudinea de termen scurt a investitorilor in privinta directiei per ansamblu a pietei crypto. Chiar daca am avut un inceput de an foarte bun, oscilatia ETH arata ca inca nu a fost depasit trendul general de scadere din ultimul an.
De obicei, in raliurile din bull-market, ETH era unul dintre deschizatorii de drumuri, insa acest lucru nu s-a intamplat in ultimele saptamani.
Pe de alta parte, faptul ca ETH a scazut mai putin decat piata in aceasta perioada agitata, arata ca nivelul de 1.500 - 1.600 USD pare a fi o zona acumulare pe termen lung, cumparatorii reusind sa mentina pretul peste minimele recente.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Tokenul proiectului MultiversX - EGLD - a coborat in ultima saptamana sub zona de 40 USD, pentru prima data in ultimele sase saptamani, aceasta scadere avand ca si cauza tensiunile resimtite atat in piata crypto, dar si in pietele financiare internationale.
In astfel de situatii de scaderi generalizate, caracteristicile tehnice individuale ale unui proiect cad in plan secund si evolutia tokenului este influentata de miscarile de ansamblu ale pietei.
Linia de suport de la 43 USD a fost sparta in jos pe fondul presiunii la vanzare, iar eGold a atins la un moment dat chiar si nivelul de 35.80 USD, minimul saptamanii.
In scenariul in care turbulentele vor continua si in zilele urmatoare, nu este exclusa o retestare a minimelor din zona de 33 USD.
Daca situatia la nivel macro se va stabiliza, chiar si temporar, o revenire peste 40 USD este de asteptat.

sursa: tradingview.com - grafic Weekly

Cresteri/scaderi importante din top 100 - ultimele 7 zile


Cresteri
KAVA +14%
LEO +9%
- -
- -
- -
Scaderi
DASH -30%
SNX -30%
LTC -24%
IMX -23%
NEO -23%

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii, Β isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.