Analiza saptamanala piata crypto (17 - 23 aprilie 2023)

Analiza saptamanala piata crypto (17 - 23 aprilie 2023)
Analiza tehnica saptamanala 17 - 23 aprilie 2023

Piata crypto a trecut printr-o saptamana de corectii importante, prima astfel de perioada de la inceputul lunii martie incoace, iar majoritatea activelor digitale au suferit scaderi de peste 10%.

Deprecierile au venit pe fondul inrautatirii sentimentului investitional de pe pietele financiare internationale, unde temerile privind persistenta inflatiei ridicate si perspectivele unei potentiale recesiuni globale in a doua parte a anului au facut ca bursele de actiuni sa aiba cea mai slaba saptamana din ultima perioada.

Aceste scaderi au fost transmise si in piata crypto, unde, pe langa influenta factorilor macro-economici, s-au resimtit din nou presiunile autoritatilor de supraveghere financiara din SUA, autoritati care si-au reiterat intentia de a reglementa cat mai strict piata activelor digitale.

In acest context nefavorabil activelor de risc, BTC-ul a coborat sub nivelul de 28.000 USD, iar ETH a revenit sub 1.900 USD.

Dintre coin-urile importante, retrageri consistente am vazut pe ALGO (-18%), NEAR (-17%), UNI (-14%) sau ADA (-13%).

Capitalizarea totala a activelor digitale a coborat pana in zona de 1.15 trilioane USD.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

BTC a suferit o scadere de aproximativ 10% in ultima saptamana.

Daca la inceputul saptamanii, Bitcoin se tranzactiona la niveluri de peste 30.000 USD, pe parcursul zilelor ce au urmat, cel mai important crypto-activ a coborat treptat, ajungand sub nivelul de 28.000 USD.

Vanzarile au fost determinate, pe de-o parte de influenta negativa dinspre bursele de actiuni, iar pe de alta parte, am vazut speech-ul presedintelui Comisiei de Valori Mobiliare din SUA - SEC, Gary Gensler, care a intarit pozitia autoritatii americane in ceea ce priveste impunerea unor norme si reguli stricte jucatorilor din indutria crypto.

Analiza grafica ne arata un potential tipar de canal ascendent, a carui evolutie a inceput in luna ianuarie si care a propulsat BTC-ul pana la 30.000 USD. Daca miscarea conform acestui tipar tehnic se va confirma, putem vedea BTC-ul continuand corectia pana in zona de 26.000 USD, unde avem banda inferioara a “canalului” si confluenta cu Media Mobila de 200 de saptamani. Apoi, ar putea urma re-intrarea pe trend ascendent, si sa vedem din nou BTC-ul peste 30.000 USD.

Bineinteles, acest scenariu trebuie validat de evenimentele fundamentale ale pietei crypto si, de asemenea, nu este de neglijat influenta activitatii de pe bursele internationale de actiuni, asa cum am observat pana acum.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

ETH a avut o scadere de peste 10% in saptamana recent incheiata, pretul revenind sub nivelul de 1.900 USD.

Pe langa elementele care au influentat scaderea intregii piete crypto, in cazul ETH se poate vorbi de vanzari de tokeni scosi de la staking in urma upgrade-ului Shanghai (Shapella). Multe dintre platformele care ofera servicii de staking pe ETH au avut o perioada de 5-7 zile de procesare a retragerilor, astfel incat, cei care doreau sa vanda ETH-ul scos de la staking, nu au putut sa o faca imediat dupa implementarea “Shanghai”.

Presiunea la vanzare a coborat pretul ETH la nivelul unde acesta se tranzactiona inainte de fork-ul “Shanghai”.

Si in cazul Ether putem vorbi de un pattern de analiza grafica de tip “canal ascendent”, asemeni BTC-ului. Daca acest tipar se valideaza, atunci nu este exclus un rebound al pretului, care sa duca tokenul retelei Ethereum in zona de 2.200 USD.

Insa, in scenariul in care pattern-ul de mai sus nu se va concretiza si ETH va cobori sub banda inferioara a canalului, putem vedea zona de 1.500 USD testata din nou.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

EGLD nu a facut rabat de la scaderile generalizate ale pietei si am vazut, astfel, tokenul retelei MultiversX scazand pana la nivelul de 39 USD.

eGold a oscilat in ultimele 7 saptamani in intervalul cuprins intre 38-45 USD, fara a stabili un trend clar al pretului, comparativ cu BTC si ETH, care au format directii ascendente.

Pe termen mai lung, din august 2022 si pana in prezent, vedem ca EGLD a format “lower highs” - maxime la niveluri mai mici decat cele anterioare - astfel incat inca nu putem vorbi de o inversare categorica de trend multi-lunar.

Pentru a nu vizita din nou minimele de la 32 USD, e nevoie ca zona de 38 USD sa reziste presiunii de scadere si sa ofere suport consistent.

Un rebound in sus de aici nu este exclus, tinand cont de evolutia data de ultimele 7 “lumanari” saptamanale de pe grafic, insa pentru aceasta trebuie ca si situatia generala din piata sa se imbunatateasca.

Asa cum mentionam, EGLD nu pare a fi format un trend explicit in ultimele saptamani, astfel incat oricare dintre directii poate fi luata in considerare in perioada urmatoare.

sursa: tradingview.com, grafic Weekly

Limitarea raspunderii

Prezentul raport emis de Tradesilvania are un caracter pur informativ si nu este realizat in scopul utilizarii ca instrument in procesul de luare a deciziilor de investitii in crypto-active. Orice persoana care intelege sa foloseasca prezentul raport in procesul de luare a deciziilor de investitii,  isi asuma in mod expres toate riscurile aferente, Tradesilvania SRL neavand nicio obligatie legala sau de orice alta natura fata de persoana in discutie, ce ar deriva din publicarea acestui raport public.

Informatiile care stau la baza prezentului raport au fost obtinute din surse publice, considerate, in limita datelor disponibile publice, relevante si de incredere.

Valoarea activelor digitale la care se face referire in prezentul raport fluctueaza in timp, iar performanta trecuta nu constituie un indicator pentru performanta viitoare.

Reproducerea totala sau partiala a acestui raport este permisa doar prin mentionarea sursei.